Farma ovaca Romanov Živadinović Ćićevac

0 / 5
Uporedi Print

Farma ovaca Romanov Živadinović Ćićevac

Farma Romanov Zivadinović je osnovana u junu mesecu 2018. godine. Posle duge potere za adekvatnim porodičnim biznisom naišli smo na Romanovsku rasu ovaca, koja je jedna od najplodnijih ovaca na svetu. Odmah smo bili sigurni da želimo uzgajati ovu predivnu rasu ovaca. Kao početnici u ovom poslu, pored same izgradnje objekta za smestaj ovaca želeli smo da nabavimo što kvalitetnije prirodno stado, kako bi bili sigurni da našu farmu podižemo na zdravim osnovama.

 

Naravno uspeli smo u tome, nase stado smo nabavili od čuvenog odgajivača Slavoljuba Milićevića iz Rakitova. Uspeli smo da kupimo 14 plotkinja i 3 ovna različitih krvnih linija, kompletno naše stado je Češke šampionske genetike.

Zašto smo se odlučili za baš za ovu Češku genetiku pitanja su svakodnevna?

Mi danas posle godinu dana iskustva sa našim ovčicama možemo to lepo objasniti i pokazati svim zainteresovanim budućim kolegama. Pre svega Romanovska ovca Češke genetike je nešto krupnija ovca od izvorne Ruske ovce.  Češki odgajivači su preko 3 decenije rada sa ovom ovcom uz oštru selekciju uspeli da ovoj ovci povećaju gabarit tela, telesnu masu i plodnost.

Mi danas imamo ovcu koja je do 80 kg telesne mase dok je Ruska ovca od 50 do 60 kg. Svi ovnovi Češke genetike su preko 100 kg. Poenta ove genetike je da pored standardnih karakteristika koje je odlikuju (policikličnost, veliki broj jagnjadi u leglu) dobijate što veću i krupniju jagnjad sa većim dnevnim prirastom. nevni prirast jagnjadi kod ove genetike se kreće od 250 do 350 grama uz adekvatnu izbalansiranu ishranu. Gde sa 100 dana jagnje postigne telesnu masu do 38 kg.

  

Romanovska ovca se može pariti i jagnjiti u bilo koje doba godine, mi na našoj farmi praktikujemo 3 jagnjenja u 2 godine. Što se tiče samog broja jagnjadi po jagnjenju najčešće su zastupljena 3 jagnjeta po ovci, radjaju naravno i 5 jagnjeta ali isto tako ponekad i 1 jagnje. Štalski prosek po jagnjanju varira od 2 do 3,5 jagnjadi po jednoj ovci u jednom jagnjenju. Što znači da od 100 ovaca u adekvatnim uslovima i sa dobrom genetikom može se dobiti i do 350 jagnjeta u jednom jagnjenju.

 

Mi sa našim skromnim iskustvom možemo reći da ako imamo u jednoj kalendarskoj godini po ovci od 3 do 5 jagnjadi iz jednog ipo jagnjenja i da adekvatno odhranimo tu jagnjad do 100 dana, mi imamo po jednoj ovci do 150 kg  jagnjećeg mesa žive vage ili po jednom jagnjenju do 100 kg. Kada to pomnožimo sa tržišnom cenom jagnjadi po kilogramu dobija se lepa zarada po jednoj ovci. Danas kada uzmemo u obzir i subvencije na 30 matičnih grla od 6000 din sa kojim se može obezbediti ishrana za ovce, može se sa jednim stadom od 30 priplodnih ovaca lepo zaraditi.

  

Zato je Češka genetika jedna od najpopularnijih u Evropi a postaje i kod nas jer je to budućnost ovčarstva, što veći broj jagnjadi sa što većim prirastom.

Naš sadašnji cilj je da ovu genetiku plasiramo budućim uzgajivačima i da je predstavljamo u pravom svetlu gde ćemo svim zainteresovanim ljudima ukazivati na prednosti ove rase.

Farma ovaca Romanov Živadinović Ćićevac

063 706 77 90

  • Person Nebojša Živadinović
  • Adresa Ćićevac, Srbija

Objavi Komentar