Centar za održivi prostorni razvoj BalkanARHitrav

0 / 5
Uporedi Print

Centar za održivi prostorni razvoj BalkanARHitrav

Centar za održivi prostorni razvoj, „balkanARHitrav“ je dobrovoljno, nevladino i neprofitno udruženje čiji su ciljevi održivi razvoj u oblasti arhitekture, urbanizma, prostornog planiranja, zaštite kulturnog nasleđa, vizuelnih umetnosti, dizajna i zaštite životne sredine.

U ostvarivanju ovih ciljeva balkanARHitrav se bavi aktivnostima kao što su:

  • istraživanja,

  • studije,

  • arhitektonske radionice,

  • letnja škola arhitekture,

  • tribine,

  • seminari i

  • ostala okupljanja,

  • kao izrada publikacija, brošura i naučnih tekstova.

Takođe, balkanARHitrav ostvaruje saradnju sa univerzitetima, stručnim udruženjima i drugim organizacijama iz javnog, privrednog i neprofitnog- NVO sektora u Srbiji i inostranstvu koje se bave sa srodnim delatnostima.

BalkanARHitrav je inicijator i organizator Letnje škole arhitekture koja ima za cilj proučavanje, snimanje i valorizaciju tradicionalne seoske arhitekture, skretanje pažnje javnosti na veliki značaj valorizacije i očuvanja narodnog graditeljstva kao kulturnog nasleđa i koje kao takvo predstavlja potencijal za revitalizaciju i održivi razvoj opustelih ruralnih naselja.

Prva letnja škola arhitekture „Poganovo 2015“ organizovana je u saradnji i uz učešće Građevinsko-arhitektonskog fakulteta (GAF) u Nišu, uz finansijsku podršku opštine Dimitrovgrad.

Druga letnja škola arhitekture „Gornji Krivodol 2016“ bila je međunarodnog karaktera, odnosno, pored studenata i profesora sa Građevinsko-arhitektonskog fakulteta iz Niša učestvovali su i studenti i profesori sa Univerziteta za arhitekturu, građevinarstvo i geodeziju (UASG) iz Sofije.

Treća letnja škola arhitekture „Mirkovo 2017“ održana je na teritoriji Republike Bugarske, u opštini Mirkovo, i takođe je bila međunarodnog karaktera.

Pored studenata i profesora sa Građevinsko-arhitektonskog fakulteta iz Niša učestvovali su i studenti i profesori sa Univerziteta za arhitekturu, građevinarstvo i geodeziju (UASG) iz Sofije.

Četvrta letnja škola arhitekture „Senokos 2018“ održana je na teritoriji Republike Srbije, u opštini Dimitrovgrad, selo Senokos.

„Senokos 2018“ je letnja škola međunarodnog karaktera, gde su pored studenata i profesora sa Građevinsko-arhitektonskog fakulteta iz Niša učestvovali su i studenti i profesori sa Univerziteta za arhitekturu, građevinarstvo i geodeziju (UASG) iz Sofije, uz finansijsku podršku Evropske unije i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj- UNDP u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom balkanu- ReLOaD .

  • Adresa Najden Kirov 39, Dimitrovgrad

Objavi Komentar